houzz

Wine Country Residence

The Wine Country Residence was designed to respect the client’s heritage and traditional belongings, their need for an abundance of natural daylight, and their concerns for changing natural resource availability and climate conditions. They requested a home that would acknowledge their past, support their current needs, and prepare for an uncertain future climate.

The home was designed with visual connectivity to their vineyard to the south, which enabled an abundance of natural light, further amplified by vaulted ceilings and clerestory windows. A wind-fallen Douglas fir tree was salvaged for use in flooring, columns and cabinetry.

The LEED Platinum home produced more electricity than it consumed since its first year of occupancy. Rainwater harvesting with a 10,000-gallon cistern and a vegetative roof provide dual-use for irrigation of their vegetable garden and fire protection.